2010-07-01 18:05:32• hírek • Szatmár.ro

Itthon vagy külföldön?

Az Eu –  tábor második hivatalos napjának indító előadását  „Megyei és helyi (jó)tanácsok az itthon maradásért” címmel tartotta Csehi Árpád, a Szatmári Megyei Tanács elnöke, Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti alpolgármestere és Fórika István, Vasláb község alpolgármestere Kovács Máté Szatmár megyei tanácsos moderálásával.

Csehi Árpád elsősorban a Partium helyzetét vázolva, kiemelte, hogy ez természetesen kivetíthető egész Erdélyre, és ezen belül Székelyföldre is.

„Az itthon maradás kérdése Partiumban sajnos már a középiskolás évek alatt felmerül, hiszen egyre nagyobb konkurenciát jelentenek számunkra a határon túli, magyarországi líceumok. Sajnos egyre több diák választja azt, hogy ide megy a középiskolát elvégezni, ez az első lépés, hogy az itthon maradás helyett a nagyvilágot válassza. Én úgy vélem, hogy az erdélyi és ezen belül a szatmári oktatás szintje eléri a magyarországit.” – fogalmazott a tanácselnök.

A második kérdés, ami felmerült az előadás során, hogy hová menjen a diák továbbtanulni a középiskola elvégeztézel, és miket lehet ajánlani a hazai fiataloknak ahhoz, hogy itthon maradjanak, és a szülőföldön keressenek állást.

CSehi Árpád, Kereskényi Gábor, Fórika István, Kovács Máté

„Nekem az a véleményem, hogy aki dolgozni akar, az talál állást, lehet, hogy nem a szakmájában, amit elvégzett, ez megtörténhet, de álláshoz lehet jutni felsőfokú végzettséggel. Sajnos nincsenek összhangban a meghirdetett egyetemi helyek a várható állásokkal, (…) hiányzik ez a tervezés az egyetemi szinten, ezért nem a diákok a felelősek, a diákok a szenvedői, hiszen három, négy, vagy öt esztendőt eltöltenek az egyetemen és arra eszmélnek, hogy a szakmájukban esélyük sincs álláshoz jutni.” – tette hozzá az elnök.

Csehi Árpád megjegyezte, hogy nagyon nehéz egy frissen végzett szakembernek vállalkozásba kezdeni, hiszen hiányzik a tőke. Ehhez kapcsolódik az a konkrét lépés is, hogy a régiótanács megszavazta, hogy a mikro-vállalkozások száz százalékos támogatásban részesülhessenek.

A legfontosabb szempont a jövőtervezés, hogy a fiatalok olyan szakmát válasszanak, amiben a jövőben el tudnak helyezkedni – foglalta össze az előadás moderátora Kovács Máté, MIÉRT alelnök.

„Sokan gondolják úgy, hogy érdemes közszférában itthon dolgozni, pedig már ez a biztos előmenetel és illetményrendszer is átalakulóban van. Ahhoz, hogy egy kompetitív, versenyképes és állampolgárbarát közigazgatás legyen, annak előfeltételes alapja, hogy akik itt helyezkednek el, lássák a fényt az alagút végén, lássák azt, hogy hogyan léphetnek előrébb, ami előmenetel szempontjából és bérezés szempontjából is egy átlátható rendszer lenne, mert jelen pillanatban itt is gondok vannak.” – fűzte hozzá Kereskényi Gábor Szatmárnémeti, alpolgármestere.

Az előadás utolsó felszólalója Fórika István Vasláb község alpolgármestere volt, aki a kis községek problematikáját foglalta össze beszédében: „A legtöbb településen túl kevés a lehetőség ahhoz, hogy a fiatalokat itthon tartsa. Szerencsére van néhány fiatal család, akik úgy gondolják, hogy mégis itthon maradnak, és próbálnak megmozdítani itt is valamit, hogy javuljon a hazai helyzet.”

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: